• a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • j
  • k
  • l
  • m
  • n
  • o
jQuery Rotating Image by WOWSlider.com v2.5

Καταναλωτές

  • Καλό να γνωρίζεις
  • Παρασκευή
    Τα πλείστα θρεπτικά στοιχεία της πατάτας βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη φλούδα. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος της πατάτας είναι η μη ξεφλουδισμένη. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας και η γεύση. Η φλούδα αφαιρείται μόλις κρυώσουν οι πατάτες.

    Αν όμως οπωσδήποτε πρέπει να ξεφλουδίσεις τις πατάτες, προσπάθησε να τις ξεφλουδίσεις όσο το δυνατό πιο λεπτά (επιφανειακά). Άλλη επιλογή, προκειμένου να διατηρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση και θρεπτική αξία, είναι στον ατμό. Για να γίνει αυτό, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ειδική χύτρα ατμού. Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και μία κατσαρόλα που διαθέτει καλάθι ατμού.

    Το τηγάνισμα των πατατών γίνεται πιο γρήγορα αν κάνουμε μερικό μαγείρεμα των πατατών και τις αφήσουμε να κρυώσουν. Βέβαια, το ψήσιμο των νωπών πατατών είναι επίσης καλό και κατά πολλούς «ειδικούς πατατών» είναι ακόμα πιο νόστιμες, αλλά αυτό παίρνει κάπως περισσότερο χρόνο.

    Έτοιμη στην ώρα της
    Το μαγείρεμα των πατατών γίνεται πολύ γρήγορα.

    Μερικές συμβουλές
    Πριν το μαγείρεμα, κόψε τις ξεφλουδισμένες πατάτες σε μικρούς κύβους ή λεπτές φέτες. Μ' αυτό τον τρόπο οι πατάτες μαγειρεύονται γρηγορότερα σε σύγκριση με τις ολόκληρες. Να ξέρεις ότι οι αλευρώδεις πατάτες θα διαλυθούν γρηγορότερα με το κόψιμο.

    Σε φούρνο μικροκυμάτων, οι πατάτες μπορούν επίσης να μαγειρευτούν πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, σε ένα πυρέξ με φέτες πατάτας. Συνήθως 10 λεπτά στα 800 w είναι αρκετά για το ψήσιμο των πατατών.

    Το ψήσιμο ολόκληρων μη ξεφλουδισμένων πατατών στο φούρνο μικροκυμάτων είναι επίσης γρήγορο: πλύνε και στέγνωσε τις πατάτες, τρύπησέ τις με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήσε για 10-15 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος) στα 800 w.

    Γευστικές συμβουλές
    Μερικές πρακτικές συμβουλές για νόστιμες πατάτες

    Μαγειρευτές

  • Πασπάλισε τις πατάτες με λίγα μπαχαρικά και ένα κύβο βούτυρο.
  • Αντί για σάλτσα, βάλε ξινή κρέμα και λίγο χυμό λεμονιού.
  • Μαγείρεψε τις πατάτες σε αλατόνερο. Μαζί με ένα κουτάλι του τσαγιού κύμινο.
  • Μαγείρεψε τις πατάτες με μουστάρδα ή σάλτσα τυριού.
  • Για τους πιο πάνω τρόπους μαγειρέματος πολύ κατάλληλες ποικιλίες είναι η Annabelle, η Vivaldi και η Carrera.

    Τηγανιτές

  • Το τηγάνισμα των πατατών σε ελαιόλαδο, αντί βούτυρο ή σπορέλαια, δίνει διαφορετική γεύση.
  • Πασπάλισε τις πατάτες με διάφορα καρικεύματα αντί αλάτι.
  • Πασπάλισε τις πατάτες με σκόνη κάρυ όταν κοντεύουν να ψηθούν.
  • Λιώσε λίγο τυρί και ρίξε το στις πατάτες μαζί με αλάτι.
  • Κατάλληλες ποικιλίες για το σκοπό αυτό είναι η Liseta, Voyager, Annabelle, η Remarka, κ.λ.π.

    Ψητές με φλούδα
    Στην πραγματικότητα, μία ψημένη πατάτα είναι μία μαγειρεμένη πατάτα μέσα στη φλούδα της. Το αργό ψήσιμο μιας πατάτας στο φούρνο, δημιουργεί μια εύγευστη τραγανιστή κρούστα. Στο φούρνο μικροκυμάτων η πατάτα είναι πιο μαλακή. Κάνε σταυρωτό κόψιμο της ψητής πατάτας στη κορυφή και γέμισέ την με:

  • Βούτυρο ή καλύτερα ελαιόλαδο και βότανο.
  • Ξινή κρέμα με ελιές
  • Τριμμένο τυρί
  • Καπνιστό σολομό με φρέσκια κρέμα
  • Πολύ καλές πατάτες για το σκοπό αυτό είναι η Vivaldi, η Remarka και η Carlita.

    Βέβαια οι πατάτες έχουν πάρα πολλούς τρόπους μαγειρέματος: Πουρές, τηγανητές, ψητές, σαλάτες, κ.λ.π.

    Αποθήκευση
    Μία καλή πατάτα είναι σφιχτή, χωρίς φύτρα και πρασίνισμα. Για πόσο χρόνο η πατάτα μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητά της, εξαρτάται από την ποικιλία, αλλά κυρίως από τις συνθήκες αποθήκευσης. Η ψηλή υγρασία έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα των κονδύλων, ενώ η ψηλή θερμοκρασία επιταχύνει το φύτρωμα και το μαλάκωμα των κονδύλων. Μην πλύνεις τις πατάτες όταν τις αποθηκεύεις, διότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σαπίσματος.

    Επομένως οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο κατά προτίμηση σε χαρτοκιβώτιο ή καλύτερα σε καφάσι. Ποτέ σε πλαστική σακούλα, διότι οι κόνδυλοι πρέπει να μπορούν να «αναπνέουν». Η αποθήκευση σε ψυγείο δεν συνιστάται, διότι σε χαμηλές θερμοκρασίες, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρο, που έχει σαν αποτέλεσμα το κοκκίνισμα των πατατών στο τηγάνισμα και τη γλυκιά γεύση.

    Αν οι πατάτες είναι εκτεθειμένες στο φως, γρήγορα θα πρασινίσουν. Τα πράσινα αυτά σημεία έχουν πικρή γεύση και δεν είναι υγιεινά. Αν τα πράσινα σημεία αφαιρεθούν, η υπόλοιπη πατάτα μπορεί να φαγωθεί άφοβα.

    Πίσω στους καταναλωτές